Ζωηφόρος

Ένταση στις σχέσεις Δύσης και Ισλάμ,

Ένταση στις σχέσεις Δύσης και Ισλάμ

***

Ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βατικανού και Αιγύπτου

με αφορμή της δηλώσεις του Πάπα σχετικά με τους Κόπτες

newsdesk Amen.gr του Διπλωματικού Συνεργάτη μας

Τον Πρέσβη της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις ανεκάλεσε σήμερα η Κυβέρνηση της Αιγύπτου με αφορμή τα σχόλια του Πάπα Βενεδίκτου του ΙΣΤ΄ σχετικά με τις διώξεις που υποβάλλονται οι Χριστιανοί Κόπτες της Αιγύπτου. Η Αιγυπτιακή Κυβέρνηση θεωρεί τις δηλώσεις του Ρωμαίου Ποντίφηκα επί του θέματος ως « απαράδεκτη παρέμβαση » στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, δήλωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε μήνυμα προς τον ομόλογό του στο Βατικανό, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Αβούλ Γκέϊτ (Ahmed Aboul Gheit ) επικαλέσθηκε σειρά προσφάτων δηλώσεων του Βατικανού σχετικά με τους Κόπτες της Αιγύπτου και τις σχέσεις  μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Χοσάμ Ζακύ.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Γκέϊτ στο μήνυμά του απέρριψε κάθε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Αιγύπτου υπό το πρόσχημα, όπως δήλωσε, της προστασίας των Αιγυπτίων Κοπτών, μετά την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση εναντίον τους κατά την παραμονή του Νέου Έτους έξω από τον Εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Αλεξάνδρια, η οποία προκάλεσε το θάνατο δεκαοκτώ Χριστιανών και τον τραυματισμό άλλων περίπου εκατό.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ κατεδίκασε τις επιθέσεις εναντίον Χριστιανικών Εκκλησιών σε διάφορες μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο σε δεκάδες Χριστιανούς  σε Αίγυπτο, Ιράκ και Νιγηρία και ζήτησε από τις Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών Ζακύ δήλωσε ότι το Κοπτικό Ζήτημα αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Αιγύπτου υπό το πρίσμα της κοινωνικής φύσης και της εθνικής ταυτότητας της χώρας. Η Αίγυπτος επιδιώκει την αποφυγή επιδείνωσης της έντασης στα θρησκευτικά ζητήματα χρησιμοποιώντας τα υφιστάμενα κανάλια διαλόγου, ζητώντας από το Βατικανό να κάνει το ίδιο, ανέφερε ο κ. Γκέϊτ.

Όπως είναι γνωστό, οι Χριστιανοί Κόπτες αποτελούν  την αρχαιότερη εθνο-θρησκευτική κοινότητα της Αιγύπτου, η οποία προϋπήρχε της Αραβικής ισλαμικής κατάκτησης της χώρας, έλκουν την καταγωγή τους από τους αρχαίους Αιγυπτίους και χρησιμοποιούν το αρχαίο αιγυπτο-ελληνικό αλφάβητο, το αποκαλούμενο Κοπτικό,  προϊόν της σύξευξης Αιγυπτίων και Ελλήνων από τον καιρό της ελληνικής κυριαρχίας επί της Αιγύπτου κατά τους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Πτολεμαίων Διαδόχων του καθώς επίσης και της βυζαντινής κυριαρχίας επί της Αιγυπτιακής Διοικήσεως. Εξ αιτίας της ιδιαίτερης αυτής ταυτότητάς της, η οποία ανάγεται στην απώτατη Αιγυπτιακή αρχαιότητα, η πολυπληθής κοινότητα των Χριστιανών Κοπτών αποτελεί αντικείμενο διώξεων και διακρίσεων, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε αιματηρές εθνο-θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4521

***

Συγκρούσεις αστυνομικών-διαδηλωτών

μετά τη δολοφονία χριστιανού στην Άνω Αίγυπτο

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών ξέσπασαν απόψε, μετά το θάνατο ενός 71χρονου χριστιανού ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα σε ένα τρένο, στην Άνω Αίγυπτο. Η σύζυγος και οι δύο κόρες του ηλικιωμένου τραυματίστηκαν κατά την επίθεση που σημειώθηκε μέσα σε αμαξοστοιχία που προερχόταν από το Ασιούτ και είχε προορισμό τη Μίνια. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο δράστης, που συνελήφθη αμέσως, δεν συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Λίγο μετά την επίθεση ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών έξω από το νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί τα θύματα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=4522

***

Αίγυπτος: Νεκρός Χριστιανός από πυρά αγνώστων

- Στην Αίγυπτο ζουν περίπου 15 εκατ. Κόπτες

Ένας Αιγύπτιος Κόπτης Χριστιανός έπεσε νεκρός από πυρά ενώ βρισκόταν μέσα σε τρένο και άλλοι τουλάχιστον τρεις τραυματίστηκαν, ανέφεραν ιατρικές πηγές και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, λιγότερες από δύο εβδομάδες αφότου σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε εκκλησία, η οποία ήταν η χειρότερη σεκταριστική επίθεση στην Αίγυπτο εδώ και χρόνια.

Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές εάν το επεισόδιο είχε θρησκευτικά κίνητρα ή όχι.  

Η Μάριαμ Σάλαχ, γιατρός σε νοσοκομείο στη νότια Αίγυπτο, είπε ότι στο ίδρυμα νοσηλεύονται πέντε τραυματίες χριστιανοί. Πρόσθεσε ότι ο ένας εξ αυτών της είπε πως ένας έκτος Χριστιανός είναι νεκρός.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείαςεπιβεβαίωσε ότι ένας άνθρωπος είναι νεκρός αλλά ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι τρεις.

 Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/160266/aiguptos-nekros-hristianos-apo-pura-agnoston-/

***

Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Βατικανό η Αίγυπτος

εξαιτίας των δηλώσεων του Πάπα

Η Αίγυπτος ανακάλεσε σήμερα Τρίτη τον πρεσβευτή της στο Βατικανό, να επιστρέψει στο Κάιρο για διαβουλεύσεις, έπειτα από την προτροπή του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' προς τις κυβερνήσεις των μουσουλμανικών χωρών να προστατέψουν τις χριστιανικές μειονότητες.

"Η Αίγυπτος ζήτησε από τον πρεσβευτή της στο Βατικανό να επιστρέψει για διαβουλεύεις στο Κάιρο, έπειτα από τη νέα ανακοίνωση του Βατικανού που εισέρχεται στις αιγυπτιακές υποθέσεις και την οποία η Αίγυπτος κρίνει ως μια μη παραδεκτή ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις", αναφέρει ανακοίνωση του εκπροσώπου του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Χοσάμ Ζακί, η οποία στάλθηκε στο Reuters.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας καταδίκασε την Δευτέρα τις επιθέσεις κατά εκκλησιών, που προκάλεσαν το θάνατο σε δεκάδες πολίτες στην Αίγυπτο, το Ιράκ και τη Νιγηρία, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις αυτές δείχουν ότι πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=240114

***

Ρατσιστικό μπεστ σέλερ σοκάρει τη Γερμανία

Ν. ΧΕΙΛΑΣ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Είναι ισλαμοφοβικό, αντισημιτικό, αντιεπιστημονικό. Κι όμως το βιβλίο του πρώην τραπεζίτη Τίλο Σαρατσίν (φωτ. αρ.) «Πώς αυτοκαταργείται η Γερμανία», το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη Αυγούστου του 2010, είναι το απόλυτο μεταπολεμικό εκδοτικό μπεστ σέλερ. Μέσα σε τέσσερις μήνες πουλήθηκαν πάνω από 1,2 εκατ. αντίτυπα στη Γερμανία. «Κανένα άλλο βιβλίο δεν είχε τόση επιτυχία από το 1945» λέει ένας ειδικός.

Το βιβλίο του Σοσιαλδημοκράτη πρώην διοικητή της κεντρικής τράπεζας Βundesbank αποτελεί μοναδικό κράμα από προκαταλήψεις και μισές αλήθειες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Οι εβραίοι έχουν ένα γενετικό κύτταροπου τους κάνει να διαφέρουν από άλλους λαούς», «Οι Τούρκοι κατακτούν τη Γερμανίαόπως οι Κοσοβάροι το Κόσοβο:μέσω υπεργεννητικότητας» ή «Οι άνεργοι μπορούν να ζουν με λιγότερο από τέσσερα ευρώ την ημέρα». Παρ΄ όλα αυτά (ή ίσως γι΄ αυτό;), έχει γίνει το μπεστ σέλερ του αιώνα.

Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι η επιτυχία του βιβλίου οφείλεται σε δύο παράγοντες: πρώτον, στο ότι εκφράζει «αλήθειες» που άλλοι δεν τολμούν να διατυπώσουν δημόσια· και, δεύτερον, στο ότι οι αγοραστές του βιβλίου είναι οι πιο «ξύπνιοι» αναγνώστες της χώρας.

Δύο επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν τις προάλλες αναιρούν όμως και τους δύο ισχυρισμούς. Η πρώτη έρευνα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, αναιρεί κατ΄ αρχάς τα στοιχεία του κ. Σαρατσίν σχετικά με την εγκληματικότητα της τουρκικής και της αραβικής νεολαίας στη γερμανική πρωτεύουσα. Ενώ ο ίδιος τη «φουσκώνει» στο 20% της συνολικής εγκληματικότητας, οι ερευνητές- επικαλούμενοι τα επίσημα αστυνομικά στοιχεία- την περιορίζουν στο 8,7% (μαζί με την εγκληματικότητα των ατόμων άγνωστης εθνικότητας: 13,3%).

Παρόμοιες είναι οι διαφορές και σε άλλα επίμαχα θέματα: ενώ ο κ. Σαρατσίν διατείνεται ότι οι Τούρκοι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως και παραμένουν «αμόρφωτοι» στη δεύτερη και στην τρίτη γενιά, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι απόγονοι των πρώτων μεταναστών ξέρουν από καλά ως άριστα τη γερμανική γλώσσα και ότι έχουν πολύ υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τους γονείς τους. Οι μετρήσεις τους αποδεικνύουν επίσης- σε αντίθεση πάντα με τις «αλήθειες» του κ. Σαρατσίν- ότι τα κορίτσια με μουσουλμανικό θρήσκευμα φορούν πολύ λιγότερο την ισλαμική μαντίλα από ό,τι οι μητέρες τους.

Η δεύτερη μελέτη, που έγινε κατά λογαριασμό της Εταιρείας για Ερευνα της Κατανάλωσης Gfk, διαπιστώνει ότι οι αναγνώστες του κ. Σαρατσίν είναι κατά 70% άντρες, είναι συγκριτικά ηλικιωμένοι, εύποροι και μορφωμένοι.

Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=2&artId=326257&dt=11/01/2011#ixzz1AloPRjQG

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel