Ζωηφόρος

Να καταθέσουν προτάσεις για το νέο Λύκειο οι θεολόγοι,

Να καταθέσουν προτάσεις

για το νέο Λύκειο οι θεολόγοι

Ο διάλογος για το Λύκειο ξεκίνησε. Ο διάλογος δεν αφορά μόνο στο εξεταστικό αλλά και στα αναλυτικά προγράμματα του Λυκείου και τα βιβλία σε αυτό. Πιστεύουμε πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη πρόταση των θεολόγων για το μάθημά μας στο νέο Λύκειο. Αυτή θα πρέπει να κατατεθεί στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο προεδρεύει ο κ. Μπαμπινιώτης. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα αφού ο κ. Μπαμπινιώτης σκοπεύει να ολοκληρώσει τη δική του πρόταση μέσα σε έξι μήνες. Επομένως η πρόταση των θεολόγων πρέπει να κατατεθεί σε εκείνον και το Συμβούλιο που προεδρεύει πολύ νωρίτερα.

Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι ούτε για να συντάξουμε την πρόταση αυτή, ούτε για να την καταθέσουμε. Όμως θεωρούμε πως οπωσδήποτε μία τέτοια πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω:

1.Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών στη Γ΄ Λυκείου από 1 σε 2.

2.Σε περίπτωση που αποφασισθεί η συγγραφή νέων βιβλίων, το περιεχόμενο τους να είναι πατερικό (περιέχοντας και ολόκληρα αποσπάσματα των πατερικών έργων με τα οποία οι μαθητές δεν έρχονται σε καμία σχεδόν επαφή όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα)

3.Δεν γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί τελικά το σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια, αλλά θα ήταν ευχής έργον η είσοδος στις Θεολογικές Σχολές να γίνεται με την εξέταση και ενός μαθήματος με θεολογικό περιεχόμενο (Δογματική, Ηθική ή κάτι τέτοιο) ή τουλάχιστον να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στους βαθμούς των μαθητών στα Θρησκευτικά και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Μία «ιδιαίτερη» εξέταση για την είσοδο στις Θεολογικές Σχολές (όπως γίνεται για άλλες σχολές) θα άφηνε έξω από τις σχολές αυτές φοιτητές που ποτέ δεν ήθελαν να γίνουν Θεολόγοι αλλά πήγαν εκεί επειδή δεν κατάφεραν να μπούνε σε μια σχολή με περισσότερα μόρια.

4.Φυσικά πριν από όλα αυτά οι θεολόγοι οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή όλων των μαθητών στο μάθημα των Θρησκευτικών. Το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά πρέπει να τεθεί άμεσα και προς τον Υπουργό Παιδείας αλλά και προς τον κ. Μπαμπινιώτη αφού δεν μπορούμε να μιλάμε για διάλογο από μηδενική βάση όταν οι εγκύκλιοι του ΥΠΕΠΘ έχουν κλονίσει την ισοτιμία των Θρησκευτικών απέναντι στα άλλα μαθήματα. Πριν και πάνω από όλα απαιτείται απόσυρση των εγκυκλίων του καλοκαιριού για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά. Και αυτό είναι θέμα που ασφαλώς αφορά και το διάλογο για το νέο Λύκειο.

Υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορεί να περιλαμβάνει μία πρόταση των Θεολόγων προς το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες της ΠΕΘ, των Ενώσεων Θεολόγων αλλά και των Σχολικών Συμβούλων των Θεολόγων.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel