Ζωηφόρος

Τι προβλέπουν νόμοι και εγκύκλιοι για την πρωϊνή προσευχή και τον εκκλησιασμό των μαθητών

Με αφορμή τα σχέδια της Ρεπούση για κατάργηση του εκκλησιασμού των μαθητών φέρνουμε και πάλι στο φως παλαιότερες αναρτήσεις μας σχετικά με την πρωϊνή προσευχή και τον εκκλησιασμό των μαθητών. Οι σχετικές εγκύκλιοι και οι νόμοι προβλέπουν για τον εκκλησιασμό των μαθητών τα εξής:

 

"...στην τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος των μαθητών

εκτός των άλλων, θα βοηθήσει η καθημερινή κοινή προσευχή, η οποία υποχρεωτικά πρέπει να γίνεται με την απαιτούμενη ευλάβεια, κάθε ημέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, σε κοινή συγκέντρωση μαθητών και διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του Σχολείου, καθώς και ο εκκλησιασμός των μαθητών".

Εγκύκλιος Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (απόσπασμα)

"...προγραμματισμό του εκκλησιασμού των μαθητών που γίνεται από τους Δ/ντές των Σχολείων, ώστε να τηρηθούν όσα διαλαμβάνει η εγκύκλιος Δ/γή μας 200/21/16/139240/26.11.77 περί εκκλησιασμού μαθητών".

Εγκύκλιος Γ/6251/22-10-1979 ΥΠ.Ε.Π.Θ. απόσπασμα

Μη Ορθόδοξοι μαθητές

i. Μαθητές που ανήκουν σε άλλο δόγμα ή άλλο θρήσκευμα δεν συμμετέχουν στον εκκλησιασμό, εφόσον οι γονείς τους το ζητήσουν με γραπτή δήλωση. Όταν ένας από τους γονείς ανήκει σε άλλο δόγμα ή θρησκεία, για να γίνει απαλλαγή χρειάζεται κοινή δήλωση των γονέων. Αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι ισχύει η δήλωση του γονέα που έχει την επιμέλεια, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 αυτού του Π.Δ. . Οι γονείς των μη ορθόδοξων μαθητών ενημερώνονται έγκαιρα για την ημέρα και την ώρα του εκκλησιασμού ώστε αυτοί να οδηγηθούν στο σχολείο μετά τη λήξη του. Όταν ο εκκλησιασμός γίνεται έκτακτα ή δεν ειδοποιούνται οι γονείς και κηδεμόνες των παραπάνω μαθητών, η απασχόληση και η επιτήρησή τους γίνεται με ευθύνη του σχολείου. Οι προαναφερόμενοι μαθητές συμμετέχουν στον εορτασμό των εθνικών επετείων και στις άλλες εκδηλώσεις του σχολείου. Προεδρικό Διάταγμα 201/98 (απόσπασμα)

Δείτε αναλυτικότερα και

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (1): Είναι υποχρεωτική;

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (2): Με ποια επιχειρήματα προωθείται η κατάργησή της;

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (3): Τι κάνουμε όταν ο Διευθυντής δεν φροντίζει να γίνεται προσευχή;

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (4): Προσευχή στον Τριαδικό Θεό και όχι σε ένα αφηρημένο θεό!

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (5): Εκκλησιαστική και παιδαγωγική εκτροπή στις Κυκλάδες

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2012/07/blog-post_317.html

***

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (1):

Είναι υποχρεωτική;

Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε σε μια σειρά άρθρων με το θέμα της πρωινής προσευχής στα σχολεία. Και τούτο γιατί μαθαίνουμε ότι σε πολλά σχολεία η πρωινή προσευχή ή έχει καταργηθεί (στην πράξη) ή εκτελείται πλημμελώς.

Η πρωινή προσευχή μαθητών και εκπαιδευτικών πριν την έναρξη των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Αυτό ορίζουν Προεδρικά Διατάγματα και πολλές εγκύκλιοι του Υπ. Παιδείας. Στο πρώτο μας άρθρο παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες από αυτές με χρονολογική σειρά (οι υπογραμμίσεις με διαφορετικά χρώματα είναι δικές μας). Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα στα οποία θα παρουσιάσουμε πρακτικά πως πρέπει να εφαρμόζονται οι παρακάτω νόμοι και τι οφείλουμε να κάνουμε όταν παραβιάζονται:

Εγκύκλιος Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (απόσπασμα)

3. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η συμμετοχή των μαθητών στις εθνικές εκδηλώσεις και επετείους είναι υποχρεωτική, για να δίδεται σ` αυτούς η ευκαιρία να παραδειγματίζονται και να διδάσκονται την Ιστορία της Φυλής μας και έξω από τις αίθουσες και τους κλειστούς χώρους του Σχολείου που καθημερινά διδάσκονται. Επίσης προκύπτει ότι στην τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος των μαθητών, εκτός των άλλων, θα βοηθήσει η καθημερινή κοινή προσευχή, η οποία υποχρεωτικά πρέπει να γίνεται με την απαιτούμενη ευλάβεια, κάθε ημέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, σε κοινή συγκέντρωση μαθητών και διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του Σχολείου, καθώς και ο εκκλησιασμός των μαθητών.

_______________________________________

Εγκύκλιος Γ/6251/22-10-1979 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Εκκλησιασμός μαθητών και έπαρση Σημαίας Παρακαλούμε να υπενθυμίσετε στους κ.κ. Επιθεωρητές των Εκπαιδευτικών Περιφερειών της δικαιοδοσίας σας ότι είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν τον προγραμματισμό του εκκλησιασμού των μαθητών που γίνεται από τους Δ/ντές των Σχολείων, ώστε να τηρηθούν όσα διαλαμβάνει η εγκύκλιος Δ/γή μας 200/21/16/139240/26.11.77 περί εκκλησιασμού μαθητών. Εξ άλλου παρακαλούμε να συστήσετε την τήρηση της αποφάσεως του κ. Υπουργού Παιδείας περί επάρσεως και υποστολής της Σημαίας στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και εκπαιδευτήρια εν γένει (Υ.Α. 200.21/1/Γ/2046/23.3.79) με τη διευκρίνιση ότι όταν τα σχολεία λειτουργούν σε μια βάρδια, δηλ. μόνον πρωί, τότε η υποστολή θα γίνεται την τελευταία διδακτική ώρα.

______________________________________________

Προεδρικό Διάταγμα 201/98 (απόσπασμα)

Άρθρο 13 5. Πρωινή προσευχή - σημαιοστολισμός.

i. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπ/κών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε. τάξης. Oι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή κοινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα τους. Η συμμετοχή και των μη ορθόδοξων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την επιτήρηση των μαθητών τους. Η συμμετοχή των ετερόδοξων μαθητών στην πρωινή προσευχή γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εδάφιο δ της παραγράφου 10 αυτού του άρθρου.

Άρθρο 13

10. Μη Ορθόδοξοι μαθητές

i. Μαθητές που ανήκουν σε άλλο δόγμα ή άλλο θρήσκευμα δεν συμμετέχουν στον εκκλησιασμό, εφόσον οι γονείς τους το ζητήσουν με γραπτή δήλωση. Όταν ένας από τους γονείς ανήκει σε άλλο δόγμα ή θρησκεία, για να γίνει απαλλαγή χρειάζεται κοινή δήλωση των γονέων. Αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι ισχύει η δήλωση του γονέα που έχει την επιμέλεια, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 8 αυτού του Π.Δ. . Οι γονείς των μη ορθόδοξων μαθητών ενημερώνονται έγκαιρα για την ημέρα και την ώρα του εκκλησιασμού ώστε αυτοί να οδηγηθούν στο σχολείο μετά τη λήξη του. Όταν ο εκκλησιασμός γίνεται έκτακτα ή δεν ειδοποιούνται οι γονείς και κηδεμόνες των παραπάνω μαθητών, η απασχόληση και η επιτήρησή τους γίνεται με ευθύνη του σχολείου. Οι προαναφερόμενοι μαθητές συμμετέχουν στον εορτασμό των εθνικών επετείων και στις άλλες εκδηλώσεις του σχολείου.

ii.Οι παραπάνω μαθητές απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών και με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ορίζεται ο τρόπος απασχόλησής τους εντός ή εκτός της αίθουσας ή σε άλλη αίθουσα, την ώρα της διδασκαλίας του μαθήματος αυτού.

iii. Αν οι γονείς τους επιθυμούν να αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα ή βιβλία του σχολείου ότι ακολουθούν άλλο δόγμα ή θρησκεία πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό Μητρώου ή Δημοτολογίου, στο οποίο να αναφέρεται ότι ακολουθούν το συγκεκριμένο δόγμα.

iv. Οι παραπάνω μαθητές, εφόσον προσέρχονται στο σχολείο πριν γίνει η πρωινή προσευχή, παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται.

___________________________________

Εγκύκλιος Γ2/131757/22-11-2004 ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Στοιχεία σύνταξης στους τίτλους σπουδών

Απαντώντας στα υπ. αριθ. πρωτ. 4658/10-11-2004 ερωτήματα σας, σχετικά με τα απαραίτητα στοιχεία σύνταξης στους τίτλους σπουδών, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα.

1. Ο αριθμός Μητρώου αρρένων αναγράφεται στο απολυτήριο Γυμνασίου, το οποίο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο εγγραφής του μαθητή στο Λύκειο. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται αυτός υπάρχει η δυνατότητα στο σχολείο να ζητήσει από τον μαθητή να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο σχετικό έγγραφο (ταυτότητα) που θα παρέχει την πληροφορία.

2. Σε ότι αφορά την αναγραφή του Θρησκεύματος στη σύνταξη του τίτλου απόλυσης, σας πληροφορούμε ότι, σύμφωνα με την Γ2/61723/13-6-2002, ο χαρακτηρισμός Χ.Ο. αναγράφεται, εκτός αν έχει κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία αναφέρεται το αντίθετο.

3. Τέλος, σε ότι αφορά την πρωινή προσευχή, σύμφωνα με την Φ. 200.21 /16 / 139240 /26-11-77, την οποία σας επισυνάπτουμε, η καθημερινή κοινή προσευχή γίνεται με την απαιτούμενη ευλάβεια κάθε ημέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων σε κοινή συγκέντρωση μαθητών και διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου.

___________________________________

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 24 Φεβρουαρίου 2005

Με αφορμή δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που αναφέρονται σε δήθεν προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να «τονώσει» το θρησκευτικό συναίσθημα των μαθητών, από το Γραφείο Τύπου διευκρινίζονται τα εξής: Η παρακολούθηση και συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες της σχολικής μονάδας σε ότι αφορά τόσο στο μάθημα των Θρησκευτικών, όσο και στην συμμετοχή τους στην πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό, καθορίζονται από την Εγκύκλιο Φ. 200.21/16/139240/26-11-77 του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, για όσους μαθητές δεν επιθυμούν την παρακολούθηση, ή την συμμετοχή τους στις ανωτέρω δραστηριότητες, το Υπουργείο Παιδείας με την Εγκύκλιο Γ2/ 61723-13/6/2002, παρέχει το δικαίωμα της πλήρους απαλλαγής τους, αρκεί ο ίδιος ο μαθητής, ή ο γονέας αυτού, να δηλώσει εγγράφως την επιθυμία του χωρίς να υποχρεούται σε καμία περαιτέρω εξήγηση, ή διευκρίνιση. Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, θεωρεί πως το όλο θέμα καλύπτεται επαρκώς και με απόλυτο σεβασμό στην μη παραβίαση θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων των πολιτών.

_____________________________________________

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

& ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΎΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ Γ'

Ερμού 15 101 85 Αθήνα

Τηλέφωνο : 010 32.46.031

FAX : 32.24.249

Πληροφορίες: Μ.Τζουανάκη

Αθήνα 13/6/2002.

Αριθ. Πρωτ: 61723 /Γ2

ΠΡΟΣ: Δ/νσεις και Γραφεία Δ,Ε, της χώρας. Έδρες τους

ΘΕΜΑ: Απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών

Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό, σας κάνουμε γνωστό ότι η απαλλαγή αυτή πρέπει να στηρίζεται σε δήλωση του ίδιου του μαθητή αν είναι ενήλικος ή των γονέων του αν είναι ανήλικος στην οποία θα αναφέρει ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, χωρίς να είναι υποχρεωτική η αναφορά του Θρησκεύματος στο οποίο ανήκει.

Σε περίπτωση απαλλαγής του μαθητή από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών, στη θέση "Θρήσκευμα" στον Απολυτήριο Τίτλο δεν υπάρχει λόγος αναγραφής ενδείξεως.

Εσωτερική Διανομή:

1) Γραφείο Υπουργού

2) Γραφείο Υφυπουργού

3) Γραφείο Γενικού Γραμματέα

4) Γραφείο Ειδικού Γραμματέα

5) Δ/νση Σπουδών Δ.Ε. /Τμήμα Γ'

6) Δ/νση Εκκλησιαστικής Εκπ/σης

7) Δ/νση Ιδιωτικής Εκπ/σης

8) Δ/νση Ξένων και Μειον. Σχολείων

9) Δ/νση Ειδικής Αγωγής

10) ΔΙΠΟΔΕ

11) Δ/νση Οργάνωσης και Διεξαγωγής εξετάσεων

12) ΓΕΠΟ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ

__________________________________________

Βλ. και :http://www.antibaro.gr/articles/education/2008-09-12-16-38-52.html#yvComment

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2009/03/1.html

***

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (2):

Με ποια επιχειρήματα προωθείται η κατάργησή της;

Αρκετοί Διευθυντές σχολείων προσπαθούν να βρουν τρόπους για να μην εφαρμόσουν τους νόμους που προβλέπουν υποχρεωτικά πρωινή προσευχή. Απαντούμε στα συχνότερα προβαλλόμενα επιχειρήματα.

Α) Κάνει κρύο ή βρέχει. Επειδή ο νομοθέτης είχε προβλέψει τη δυσκολία που προξενεί η βροχή ή το κρύο στη συγκέντρωση όλων των μαθητών στο προαύλιο για προσευχή έγραψε σχετικά: «Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε. τάξης» (Προεδρικό Διάταγμα 201/98, Άρθρο 13, παρ.5,i)

Β) Οι εγκύκλιοι για την προσευχή είναι παλιές. Πράγματι η πρώτη εγκύκλιος που ορίζει αναλυτικά την πρωινή προσευχή έχει εκδοθεί το 1977. Όμως ακολούθησαν και άλλες διευκρινιστικές εγκύκλιοι του ΥΠΕΠΘ το 2004 και το 2005 που επαναλαμβάνουν την ισχύ της πρώτης εγκυκλίου. Επίσης την πρωινή προσευχή των μαθητών προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 201/98. Και επιπλέον ουδείς μας λέει ότι ένας παλιός νόμος παύει να έχει ισχύ, εφόσον κανείς άλλος νεότερος δεν τον έχει καταργήσει. Μέχρι λοιπόν να καταργηθεί δια νόμου η πρωινή προσευχή πρέπει να γίνεται καθημερινά και με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών.

Γ) Δεν θέλει κανείς μαθητής να πει προσευχή. Οι μαθητές δεν θέλουν ούτε να κάνουν μάθημα. Και τι με αυτό; Ο Διευθυντής μπορεί να ορίσει τη σειρά με την οποία όλοι οι μαθητές θα λένε την προσευχή. Πολύ καλή μέθοδος επίσης (την εφαρμόζουν κάποια σχολεία) είναι να λέει την προσευχή ένα τμήμα ολόκληρο μαζί με τη συνοδεία ενός καθηγητή. Αποφεύγεται έτσι το εμπόδιο της «ντροπής» των συμμαθητών.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2009/03/2.html

***

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (3):

Τι κάνουμε όταν ο Διευθυντής δεν φροντίζει να γίνεται προσευχή;

Τα βήματα στις περιπτώσεις αυτές είναι απλά:

1. Λέμε στο Διευθυντή με ωραίο τρόπο ότι είναι υποχρέωση του σχολείου (από το νόμο) να κάνει πρωινή προσευχή.

2. Αν ο Διευθυντής δεν μας ακούσει, φέρνουμε το θέμα στο Σύλλογο διδασκόντων. Προσοχή όμως. Όχι για να εγκρίνει ο Σύλλογος το αν θα γίνει ή όχι προσευχή αλλά για να αναγκάσει το Δ/ντη να εφαρμόσει το νόμο. Δεν είναι απόφαση Συλλόγου η προσευχή. Είναι νόμος που αφορά όλα τα σχολεία.

3. Αν και ο Σύλλογος αδιαφορεί, κάνουμε μία αναφορά προς τον Προϊστάμενο του Γραφείου ή το Δ/ντη Δ/νσης στην οποία ανήκει το σχολείο, αναφέροντας το πρόβλημα. Δεν είναι τόσο φοβερό αυτό. Ούτε ο Δ/ντης θα οδηγηθεί σε θανατική ποινή. Θα αναγκαστεί απλώς να εφαρμόσει το νόμο. Βέβαια εδώ απαιτείται θάρρος γιατί αναγκαστικά θα «χαλάσουμε τις καρδιές μας» με το Διευθυντή του σχολείου.

4. Αν και ο Προϊστάμενος αδιαφορήσει τότε υπάρχει και ο Δ/ντης Περιεφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης.

 

Αν τέλος όλοι δεν θέλουν να κάνουν τίποτε, υπάρχει η οδός της καταγγελίας. Το blog μας πρόθυμα θα δημοσιεύσει ένα τέτοιο ζήτημα. Το email μας (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) πάντα είναι στη διάθεση όλων.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2009/03/3.html

***

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (4):

Προσευχή στον Τριαδικό Θεό και όχι σε ένα αφηρημένο θεό!

Είχαμε αναφερθεί και με άλλη ανάρτησή μας στο 132 Δημοτικό σχολείο όπου μία Δ/ντρια είχε εφαρμόσει λόγω της διαφορετικής πίστης πολλών μαθητών του σχολείου μία «άλλη προσευχή» στο «Θεό γενικά». Μία τέτοια πράξη είναι παράνομη και γι’ αυτό ορθά το Υπουργείο Παιδείας επέβαλε την επαναφορά στην προσευχή προς τον Τριαδικό Θεό.

Μία τέτοια «διαπολιτισμική» προσευχή προσβάλλει όχι μόνο τους Ορθόδοξους μαθητές αλλά και τους μουσουλμάνους ή οποιασδήποτε άλλης θρησκείας μαθητές. Για παράδειγμα ένας μουσουλμάνος θέλει να προσευχηθεί στον Αλλάχ και όχι σε ένα «γενικά Θεό». Στα λίγα σχολεία που έχουν πολλούς μαθητές άλλης πίστης μπορεί να γίνει χωριστά και κατά ομάδες η προσευχή ανάλογα με το θρήσκευμα των μαθητών. Όταν πάλι υπάρχουν λίγοι μαθητές άλλης πίστης οι νόμοι καθορίζουν το τι πρέπει αυτοί να κάνουν. «Οι παραπάνω μαθητές (ενν. μη Ορθόδοξοι μαθητές), εφόσον προσέρχονται στο σχολείο πριν γίνει η πρωινή προσευχή, παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται». (Προεδρικό Διάταγμα 201/98 Άρθρο 13 παρ. 10 iv). Πάντως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αντικαθιστούμε το "Πάτερ ημών" ή το "Βασιλεύ Ουράνιε" με μία προσευχή συγκρητιστική! Ας πάψουν να παρανομούν οι Διευθυντές κάποιων σχολείων.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2009/03/4_16.html

***

Πρωινή προσευχή στα σχολεία (5):

Εκκλησιαστική και παιδαγωγική εκτροπή στις Κυκλάδες

Το σημερινό άρθρο δεν αναφέρεται μόνο στην πρωινή προσευχή αλλά κυρίως στο ζήτημα του εκκλησιασμού των μαθητών.

Όπως είναι γνωστό σε όλους στα νησιά των Κυκλάδων που υπάρχουν πολλοί Ρωμαιοκαθολικοί μαθητές συνηθίζεται να γίνεται κοινός εκκλησιασμός όλων των μαθητών (Ορθοδόξων και Παπικών) μια φορά στο ναό των Ορθοδόξων και μια φορά στο ναό των Παπικών. Μάλιστα με απόφαση του οικείου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου όλοι οι μαθητές (Ορθόδοξοι και Παπικοί) κοινωνούν και στις δύο εκκλησίες. Πρόκειται για εκκλησιαστική πρωτίστως και εκπαιδευτική δευτερευόντως εκτροπή. Ο Μητροπολίτης Σύρου φέρει πολύ βαριά ευθύνη για την άτυπη «ένωση» Παπικών και Ορθοδόξων που έχει κάνει στις Κυκλάδες. Για εκείνον αναμένουμε να παρέμβει κάποτε δραστικά η Σύνοδος επιβάλλοντας την τάξη (που απαγορεύει την κοινωνία Παπικών και Ορθοδόξων). Αλλά και οι εκπαιδευτικοί φέρουν βαριά ευθύνη αφού οδηγούν τους μαθητές σε σύγχυση και άτυπη «ένωση».

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει παρέμβασης τόσο της Εκκλησίας όσο και του Υπουργείου Παιδείας. Ο εκκλησιασμός και πολύ περισσότερο η Θεία Κοινωνία των μαθητών θα πρέπει να γίνεται χωριστά και στους αντίστοιχους ναούς ανάλογα με την Πίστη τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι μας κατεβαίνει στο κεφάλι μετακινώντας όρια που έθεσαν οι άγιοι Πατέρες μας και καταπατώντας με μεγάλη ευκολία Ιερούς Κανόνες και Αποφάσεις Συνόδων.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2009/03/5.html

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel