Ζωηφόρος

Οι εισηγητές στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά»

Οι εισηγητές για τη «Θρησκευτική Εκπαίδευση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο» στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά»

 

Η έβδομη συνεδρία του συνεδρίου «Εκκλησία και Αριστερά» που διοργανώνει το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ έχει θέμα «Η Θρησκευτική Εκπαίδευση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο» και έτσι το μάθημα των Θρησκευτικών θα βρεθεί στο επίκεντρο και αυτού του συνεδρίου. Ποιοι όμως είναι οι εισηγητές της συνεδρίας αυτής; Και κυρίως ποιες είναι οι θέσεις τους για το θρησκευτικό μάθημα;

Πρώτος εισηγητής ο Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Ε.Ε.Δ.Α. δηλαδή της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι θέσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών είναι γνωστές και ο κύριος Πρόεδρος έχει απασχολήσει το ιστολόγιό μας στο παρελθόν. Καταρχάς πρέπει να επισημανθεί ότι η ΕΕΔΑ είναι σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της «συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,

που συνεστήθη σύμφωνα με τις Αρχές του Παρισιού». Αυτή λοιπόν η Εθνική Επιτροπή το 2006 συνέταξε Πρόταση Νόμου με θέμα: «Ρύθμιση σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, θρησκευτικές ενώσεις και κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας» στην οποία για το μάθημα των θρησκευτικών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Παιδείας επανακαθορίζεται το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευτικών, έτσι όπως αυτό διδάσκεται στην στοιχειώδη και την μέση εκπαίδευση, ώστε η διδασκαλία του να παύσει να έχει ομολογιακό χαρακτήρα και η ύλη του να περιλάβει εισαγωγή στην ιστορία, την κοινωνιολογία και την δογματική όλων των θρησκειών. Ειδικά στο λύκειο, το μάθημα των θρησκευτικών μετονομάζεται σε θρησκειολογία».

Εξάλλου στις 26 Οκτωβρίου 2010 ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΕΔΑ Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος του παρέδωσε την Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής για το 2009. Στην Έκθεση εκείνη και στο τέταρτο μέρος της περιλαμβάνονταν Εκθέσεις των Υπουργείων που μετέχουν στην ΕΕΔΑ, μεταξύ των οποίων και του Υπουργείου Παιδείας. Στην Έκθεση του Υπουργείου Παιδείας προς την ΕΕΔΑ αναφέρονταν τα εξής σχετικά με το ζήτημα της απαλλαγής από τα Θρησκευτικά: «Σχετικά με την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις υπ' αριθμ. 91109/Γ2/10.07.2008 και 104071/Γ2/04.08.2008 Εγκυκλίους, κάθε μαθητής έχει δικαίωμα να απέχει από το μάθημα των θρησκευτικών, τους εκκλησιασμούς και τη σχολική προσευχή με δήλωση του κηδεμόνα, στην περίπτωση που ο μαθητής είναι ανήλικος, ή του ιδίου, εάν είναι ενήλικος, στην οποία δεν απαιτείται εξήγηση ή διευκρίνιση των λόγων αποχής. Το δικαίωμα ισχύει για όλους τους μαθητές, όχι μόνο τους μη-ορθόδοξους».

Όπως ήταν φυσικό προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις μεταξύ των οποίων και Επιστολή 100 και πλέον γονέων και εκπαιδευτικών για το μάθημα των Θρησκευτικών, την προσευχή και τον εκκλησιασμό με την οποία ζητούνταν από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Πράγματι η τότε Υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου απαντώντας σε Ερώτηση του Φώτη Κουβέλη ξεκαθάρισε ότι «Οι μαθητές που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των αλλοθρήσκων ή των ετεροδόξων, δεν μπορούν να απαλλάσσονται» από τα Θρησκευτικά.

Αυτός λοιπόν είναι ο Κωστής Παπαϊωάννου. Μάθημα θρησκειολογίας και δικαίωμα απαλλαγής για όλους τους μαθητές!

Ο έτερος ομιλητής Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος είναι γνωστό ότι με εισήγησή του προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο έκρινε ως μία πολύ καλή πρόταση το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου, το οποίο ως γνωστόν μετατρέπει το μάθημα σε θρησκειολογικό, για να δρέψει ουκ ολίγες τότε απαντήσεις και ένα εύστοχο σχόλιο από τον Γραμματέα της ΠΕΘ κ. Ηλία Μπάκο. Την ίδια μήπως εισήγηση, με μικρές παραλλαγές θα κάνει και στο τωρινό συνέδριο ο Μητροπολίτης Άνθιμος;

Για τον Νικόλαο Μαγγιώρο, Επ. Καθηγητή του Α.Π.Θ., εισηγητή και αυτόν της εν λόγω συνεδρίας προς το παρόν θα αρκεστούμε να υπενθυμίσουμε ότι ανήκει στο θεολογικό σύνδεσμο ΚΑΙΡΟΣ. Και ο νοών νοείτω…

Ίσως τελικά η έβδομη και τελευταία συνεδρία του συνεδρίου «Εκκλησία και Αριστερά» βρει σύμφωνους όλους τους εισηγητές. Δεν αποκλείεται όλοι να συμφωνήσουν στην ανάγκη το θρησκευτικό μάθημα να πάψει να είναι ορθόδοξο χριστιανικό και να γίνει επιτέλους ανοιχτό, θρησκειολογικό! Η "αριστερόστροφος θεολογία" μπορεί εύκολα να στήσει γέφυρες μεταξύ Διοικούσας Εκκλησίας και Αριστεράς! Ή μάλλον δεν χρειάζονται γέφυρες διότι όλοι βρίσκονται στην ίδια όχθη την αριστερή. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος  πριν 45 περίπου μέρες στη ΝΕΤ όταν δήλωσε: «Είμαι και εγώ αριστερός». Άραγε οσμίζονται ορισμένοι από την εκκλησιαστική εξουσία και την ακαδημαϊκή θεολογία ότι θα υπάρξει ίσως κυβέρνηση Τσίπρα και έσπευσαν να εξασφαλίσουν από τώρα την εύνοια, την αποδοχή, το μερτικό τους στην πάλι στην εξουσία. Βλέπετε ορισμένοι δεν ζουν χωρίς εξουσία και κατεξουσιασμό. Είναι μέσα στο πετσί τους φαίνεται!!!

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/01/blog-post_8097.html

***

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εισηγητής για τη «Θρησκευτική Εκπαίδευση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο» στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά»

Παρουσιάσαμε πριν δύο μέρες τους εισηγητές για τη «Θρησκευτική Εκπαίδευση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο» στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά». Παραλείψαμε όμως τότε να αναφερθούμε σε έναν από αυτούς για τον οποίο δεν είχαμε αναζητήσει στοιχεία. Μετά από πληροφορίες που μας έστειλαν αναγνώστες του ιστολογίου αλλά και δική μας διαδικτυακή έρευνα, σας παρουσιάζουμε σήμερα τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, εκπαιδευτικό, επικεφαλής της δηµοτικής παράταξης “Θεσ/νίκη Ανοιχτή Πόλη”, εισηγητή και αυτόν για τη «Θρησκευτική Εκπαίδευση στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο» στο συνέδριο «Εκκλησία και Αριστερά».

Το «Βιβλιοδρόμιο» της εφημ. ΤΑ ΝΕΑ τον παρουσιάζει ως εξής:

«Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με μεγάλη αντιδικτατορική δράση με ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους πλέον δραστήριους δημοτικούς συμβούλους στον Δήμο Θεσσαλονίκης…».

Σε συνέντευξη σύντομων ερωταποκρίσεων στην ίδια εφημερίδα ο Μηταφίδης είναι «αποκαλυπτικός»:

Ποια αρετή προτιμάτε σε έναν άντρα;

Να αγαπά την ευθύνη.

Και σε μια γυναίκα;

Να είναι σύντροφος και όχι σύζυγος

Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο;

Με τον Λ. Τρότσκι.

Πώς θα επιθυμούσατε να πεθάνετε;

Στη διάρκεια μιας διαδήλωσης.

Εάν συνέβαινε να συναντήσετε τον Θεό, τι θα θέλατε να σας πει;

Γιατί μας ταλαιπωρεί τόσο με την ανυπαρξία του!

Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτόν τον καιρό;

Αμφιβάλλω, άρα υπάρχω.

Όποιος έχει υπομονή μπορεί να διαβάσει και το άρθρο της ΑΥΓΗΣ με τίτλο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: Η μάχη στη Θεσσαλονίκη κατά του σκοταδισμού και του εθνολαϊκισμού του Άνθιμου.

Δυστυχώς για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, η Μητρόπολή του βρίσκεται ανάμεσα στους υποστηρικτές του «αριστερόστροφου» συνεδρίου του Τμήματος Θεολογίας, στο οποίο θα έχει την ευκαιρία ο κ. Μηταφίδης να κοινοποιήσει τις απόψεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών!

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/01/blog-post_8429.html

***

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης:

Η μάχη στη Θεσσαλονίκη

κατά του σκοταδισμού και του εθνολαϊκισμού του Άνθιμου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/10/2010

Θεσσαλονίκη: Την έντονη αντίδραση του υποψηφίου δημάρχου του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη" προκάλεσε η νέα παρέμβαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκη στα πολιτικά πράγματα και στις δημοτικές εκλογές. Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης με αφορμή ένα επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Άνθιμο και τον Γιάννη Μπουτάρη σχολίασε πως "επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά ότι η δεξιά του κυρίου παρεμβαίνει στην πολιτική ακόμα και σε προεκλογική περίοδο" και επανέλαβε πως “η μάχη των εκλογών στη Θεσσαλονίκη είναι και μάχη απέναντι και στον θρησκευτικό σκοταδισμό και στον εθνολαϊκισμό που εκφράζεται στο πρόσωπο του μητροπολίτη Άνθιμου”. 

"Από την εκκλησία ζητάμε να παραχωρήσει την περιουσία της ώστε να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγες και να μην εμπορεύεται τα οικόπεδά της που προορίζονται για σχολεία" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Νωρίτερα ο κ. Άνθιμος είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον υποψήφιο δήμαρχο που έχει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, με αφορμή τον χαρακτηρισμό “μουτζαχεντίν” που του απέδωσε ο Γ. Μπουτάρης. Ο κ. Άνθιμος φέρεται να είπε στον υποψήφιο της “Πρωτοβουλίας” ότι “όσο ζω δεν θα γίνεις δήμαρχος και αν γίνεις, δεν θα σε ορκίσω”.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” συναντήθηκε χθες στο εντευκτήριο της ΜΕΝΤ, στην Κάτω Τούμπα, με συμμαθητές και συναγωνιστές του από την εποχή της διεκδίκησης του 15% για την παιδεία. “Παραμονές της επετείου του αντιφασιστικού αγώνα με την υποστήριξη των κυρίων Μπουτάρη και Βενιζέλου διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη έκθεση όπλων” σχολίασε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και πρόσθεσε ότι “θέλουμε να θυμίσουμε στους αμνήμονες και ανιστόρητους ότι το κοινωνικό κράτος που κατεδαφίζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο της Νέας Δημοκρατίας, ήταν καρπός της αντιφασιστικής νίκης. Για εμάς οποιοδήποτε αναφορά στην επέτειο του αντιφασιστικού αγώνα έχει νόημα στο βαθμό που υπερασπιζόμαστε τις κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις της μεταπολεμικής Ευρώπης”.

Πηγή: http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=577212

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel