Ζωηφόρος

ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ: «Πάγια θέση μας είναι τα Θρησκευτικά να μετατραπούν σε θρησκειολογία»

ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ δια στόματος

Τάσου Κουράκη,  Χουσεϊν Χασάν Ζεϊμπέκ και Μαρίας Ρεπούση

διακηρύσσουν στη βουλή:

«Πάγια θέση μας είναι τα Θρησκευτικά

να μετατραπούν σε μάθημα θρησκειολογίας»

 

***

Τάσος Κουράκης, "Πάγια θέση μας είναι

η αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών

από μάθημα θρησκειολογίας"

Στη χθεσινή συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Τάσος Κουράκης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο ζήτημα των ιμάμηδων (ιεροδιδασκάλων) που θα διδάσκουν το Κοράνι στα παιδιά μουσουλμάνων στη Θράκη, έκανε και μια γενικότερη αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών. Τόνισε: «Η πάγια θέση μας είναι η αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από μάθημα θρησκειολογίας όπου καθηγητές, οι οποίοι προσλαμβάνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, να διδάσκουν σε όλους τους μαθητές το μάθημα που εμβαθύνει σε όλες τις θρησκείες και βεβαίως, όπως είπα, αυτό να διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς».

Ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Τάσου Κουράκη έχει ως εξής:

«Η θέση μας είναι, καταρχήν, ότι ο όρος ιεροδιδάσκαλος –έτσι όπως ορίζεται, τουλάχιστον, στην τροπολογία, αλλά και παλαιότερα- στην πραγματικότητα αναφέρεται σε δασκάλους του Κορανίου στα τεμένη. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, τι κάνει; Αναφέρεται σε θρησκευτικούς λειτουργούς, δηλαδή όπως είναι οι ιερείς στην ορθόδοξη Εκκλησία.

Αυτοί, λοιπόν, σύμφωνα με την τροπολογία, μπορούν να διδάσκουν θρησκευτικά, δηλαδή το Κοράνι, στα σχολεία με απόφαση των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα τυπικά τους προσόντα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των θέσεων, γιατί επιτρέπεται να προσλαμβάνονται άτομα χωρίς πτυχίο ανώτατης ισλαμικής θεολογικής σχολής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κύριε Υπουργέ, επιτρέπεται να προσλαμβάνονται και χωρίς πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στο θρησκευτικό λειτουργό και στον εκπαιδευτικό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εμπλέκονται οι δύο λειτουργίες. Βέβαια, η πάγια θέση μας είναι η αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από μάθημα θρησκειολογίας όπου καθηγητές, οι οποίοι προσλαμβάνονται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, να διδάσκουν σε όλους τους μαθητές το μάθημα που εμβαθύνει σε όλες τις θρησκείες και βεβαίως, όπως είπα, αυτό να διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς. Αυτά, σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, το θέμα δηλαδή που μας αφορά.»

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/01/blog-post_1785.html

***

Χουσεϊν Χασάν Ζεϊμπέκ, «Μάθημα θρησκειολογίας

που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες,

ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ακόμη και άνευ θρησκεύματος»

Στη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής χθες το λόγο πήρε και ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Χασάν Ζεϊμπέκ, ο οποίος έκανε μάλιστα λόγο και για το χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει το μάθημα των Θρησκευτικών.

Τόνισε: «Πάγια θέση μας αποτελεί η αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από το μάθημα της θρησκειολογίας που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ακόμη και άνευ θρησκεύματος, ένα μάθημα που θα εμβαθύνει σε όλες τις θρησκείες και θα διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς με ανάλογες γνώσεις, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με κανονικές διαδικασίες ΑΣΕΠ».

Ολόκληρη η σχετική αναφορά έχει ως εξής:

Καταρχήν στο επίπεδο των συγκεκριμένων ρυθμίσεων που προωθούνται η επιλογή του όρου «ιεροδιδάσκαλος» αποσκοπεί στη συσκότιση του πραγματικού ρόλου των ατόμων στα οποία αναφέρεται.

Σύμφωνα με την τροπολογία ιεροδιδάσκαλοι είναι οι δάσκαλοι του Κορανίου στα τεμένη. Επί της ουσίας, αναφέρεται δηλαδή στους θρησκευτικούς λειτουργούς. Προβλέπει λοιπόν η τροπολογία τη δυνατότητα των ιμάμηδων να διδάσκουν επίσης το Κοράνι και τα θρησκευτικά στα σχολεία με απόφαση των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ουσιαστικά επιτρέπει στους θρησκευτικούς λειτουργούς να επιτελούν εκπαιδευτικό έργο σε δημόσια σχολεία και μάλιστα παρακάμπτοντας την τυπική διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικών μέσω Α.Σ.Ε.Π. Τα κριτήρια για την επιλογή τους είναι τουλάχιστον προβληματικά καθώς τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των θέσεων αφού επιτρέπεται η πρόσληψη ατόμων χωρίς πτυχία ανώτατης ισλαμικής θεολογικής σχολής και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και χωρίς πτυχίο ανωτάτης εκπαίδευσης.

Όπως είπε πολύ σωστά και ο εισηγητής μας, ο διαχωρισμός μεταξύ θρησκευτικού λειτουργού και εκπαιδευτικού θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εμπλέκονται αυτές οι δυο λειτουργίες.

Πάγια θέση μας αποτελεί η αντικατάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών από το μάθημα της θρησκειολογίας που θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ακόμη και άνευ θρησκεύματος, ένα μάθημα που θα εμβαθύνει σε όλες τις θρησκείες και θα διδάσκεται αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς με ανάλογες γνώσεις, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με κανονικές διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Όσον αφορά την επιλογή των ιμάμηδων, δηλαδή των θρησκευτικών λειτουργών στα τζαμιά, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ανάλογα με τους λειτουργούς των χριστιανικών ναών μια κοινά αποδεκτή και διαφανής διαδικασία ανάδειξής τους από την τοπική και θρησκευτική κοινότητα.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/01/blog-post_1030.html

***

Μαρία Ρεπούση, «Τα δημόσια σχολεία να μη διδάσκουν δόγμα

αλλά να ενημερώνουν τους μαθητές για όλες τις θρησκείες»

Στη χθεσινή συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλήςη Μαρία Ρεπούση, Ειδική Αγορήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκε στην τροπολογία για τους ιεροδιδασκάλους της μουσουλμανικής θρησκείας στη Θράκη και στο χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει το μάθημα των Θρησκευτικών γενικά. Τόνισε: «Ο στόχος μας πρέπει να είναι τα δημόσια σχολεία να μη διδάσκουν το δόγμα, δηλαδή να μην κάνουν κατήχηση, αλλά να ενημερώνουν τα παιδιά, τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν στα δημόσια σχολεία για όλες τις θρησκείες, για τη σημασία τους, το ρόλο που έχουν παίξει στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας, τις διαφορές και τις ομοιότητές τους.

Ένα τέτοιο μάθημα θρησκευτικών θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν από κοινού και τα παιδιά που είναι ορθόδοξα και τα παιδιά που είναι καθολικά και τα παιδιά που ασπάζονται τη μουσουλμανική θρησκεία. Σε μία τέτοια προοπτική θα πρέπει να κινηθεί το μάθημα των θρησκευτικών ώστε να μη χρειάζεται ειδικούς δασκάλους ανά θρησκεία που να κάνουν στην ουσία κατήχηση και όχι θρησκευτικά».

Ολόκληρη η σχετική αναφορά έχει ως εξής:

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η τροπολογία αυτή η οποία φτιάχνει μία παράλληλη οδό για τους ιεροδιδασκάλους που θα διδάξουν τη μουσουλμανική θρησκεία στα σχολεία είναι μία οδός που δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες ανάμεσα στους θεολόγους που διδάσκουν το μάθημα των θρησκευτικών και που ακολουθούν μία κανονική οδό μέσα από συγκεκριμένα προσόντα και ΑΣΕΠ. Αν θέλει λοιπόν η ελληνική πολιτεία να καλύψει το κενό της διδασκαλίας της μουσουλμανικής θρησκείας στα δημόσια σχολεία, οφείλει να το κάνει μέσα από κανονικές διαδικασίες, αυτές που υπάρχουν για όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς που διορίζονται στα δημόσια σχολεία και να μη θεσμοθετεί παράλληλες διαδικασίες που αφορούν μία ειδική κατηγορία εκπαιδευτικών.

Εξάλλου πιστεύω ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι τα δημόσια σχολεία να μη διδάσκουν το δόγμα, δηλαδή να μην κάνουν κατήχηση, αλλά να ενημερώνουν τα παιδιά, τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν στα δημόσια σχολεία για όλες τις θρησκείες, για τη σημασία τους, το ρόλο που έχουν παίξει στην ανάπτυξη μιας κοινωνίας, τις διαφορές και τις ομοιότητές τους. Ένα τέτοιο μάθημα θρησκευτικών θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν από κοινού και τα παιδιά που είναι ορθόδοξα και τα παιδιά που είναι καθολικά και τα παιδιά που ασπάζονται τη μουσουλμανική θρησκεία. Σε μία τέτοια προοπτική θα πρέπει να κινηθεί το μάθημα των θρησκευτικών ώστε να μη χρειάζεται ειδικούς δασκάλους ανά θρησκεία που να κάνουν στην ουσία κατήχηση και όχι θρησκευτικά.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2013/01/blog-post_949.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel